Bánkitó Képzőművészeti Fesztivál – Bánkitó Fesztivál 2019

 

A Bánkitó képzőművészeti része sok szempontból megújul 2019-ben. Az elmúlt években a fesztivál egész területét behálózták a különféle képzőművészeti projektek. Ezzel szemben idén két nagy léptékű installációt mutatunk be, amelyek létrehozására Kocsi Olgát és a Laci&Balázs művészpárost kértük fel.

Az installációk mellett idén a videóké lesz a főszerep: kreatív és nyitott gondolkodású képzőművészeket kértünk fel, írókat, zenészeket, matematikusokat stb., hogy készítsenek egy maximum másfél perc hosszúságú videót, amely valamilyen szempontból reflektál az idei hívószóra, a buborékra. Számtalan lehetséges olvasata van a témának: a társadalmi széttöredezettség, a kommunikációképtelenség, az egymásról való nem tudás, a média általi manipuláció, a megtévesztés vagy az alternatív valóságok témái, de ezeknél jóval könnyedebb asszociációk is teret kapnak.

A projektet különlegességét az adja, hogy a résztvevőket párokba rendeztük annak érdekében, hogy olyan emberek dolgozzanak együtt, akik korábban nem ismerték egymást, más területről érkeztek. Ezzel mi magunk is reagáltunk az idei fesztivál hívószavára, hiszen arra késztettük az alkotókat, hogy mozduljanak ki komfortzónájukból. Az így elkészült videókkal több formában is találkozhattok a fesztiválon. Egyfelől mindennap 12 órakor levetítjük azokat az Erste sátorban. Másfelől lesz egy “bázisunk” a tóparton, ahova napközben le tudtok telepedni pihenni és megnézni a műveket. 

A videózással ráadásul még nyerhettek is! Ha megnézitek a filmek legalább felét vagy eljöttök a vetítésre, akkor részt vehettek az esti sorsoláson, ahol szuper nyeremények (sör is!) várnak rátok.

A képzős önkéntesek a Bánkitó egész területén cirkálnak azzal a céllal, hogy minél több fesztiválozónak megmutassák a műveket, tehát érdemes nyitott szemmel járni a fesztiválon! 

Kurátor: Don Tamás
Kurátorasszisztens: Feigl Fruzsina 

MINDEN NAP

Képzős tárlatvezetés Don Tamással
CS P SZO 16:00 @ A képzős bázis – Tópart

Minden nap 16 órától Don Tamás, a Bánkitó Fesztivál képzőművészeti kurátora tart tárlatvezetést! Gyertek el, nézzétek és hallgasátok meg, mit kezdtek a művészek a buborék hívószóval!

Videós munkák

Áfra János – Hutanu Emil: Akrobetrolon
Berger Dániel – Kocsi Olga: Bánki legendárium
Bilak Krisztina – Pauer Emánuel: Közös Kód
Cseppela Olivér – Herczog Noémi: A kopasz énekesnő
Kelemen Kristóf – Schuller Judit: Confessiones
Kemény Zsófi – Pálhegyi Flóra: 00:01,31
Krántiz Bence – Pauer Gellért: Fürdés ASMR
Mile Szandra – Vass Norbert: Városbuborékok ○ buborékvárosok
Pintér Gergő – Szécsényi-Nagy Lóránd: Ősrobbanás
Zemplényi Kovács Barnabás – Zewde Eszter: Az emberiség utolsó lépése a következő 

A képzőművészeti open call pályázat győztesei

Bácsi Barnabás – Bubble
Pamuk Lili – Csendes őrjárat
Rác Csenge – Szerintem
Vincze Márton – Body

A focipályán található installáció

Kocsi Olga: Házikó a tónál 

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, még az üveghegyen is túl, még a Bánki-tón is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr, még azon is túl, ahol a ház tetejére felmennek, s a kéményen leereszkednek, ott történt ez a mese. Egy üvegházikóba tértek be az odatévedt fesztiválozók, az üvegház csodálatosan szépen tündökölt a fényben, falait beborította a szivárvány minden színe. Ebben a házikóban egy csodálatos ember ült, aki jó történetekkel, életigazságokkal, furfangos mesékkel szolgált a megfáradt vándoroknak. A ház kapujában strázsált két nyúl, az odajárulóknak a két nyúl őrzővel kellett dűlőre jutni, hiszen csak az nyert bebocsátást, aki méltónak találtatott rá. A üvegházikót megjárt fesztiválozók nagy örömmel folytatták útjaikat az éjszakába, felvértezve már a tudással, amit szereztek. Aki nem hiszi, járjon utána.

A tóparton található installáció

Laci&Balázs: Nappali szomjoltó

A szervezeted több, mint fele vízből áll. Csakúgy, mint a barátaidé, a kedvenc bandád tagjaié, azoké is, akiket nem bírsz és még azoké is, akiket egyáltalán nem is ismersz. Ez mindenkiben közös. Idén találsz egy helyet a Bánkitón, ahol bárkivel összefuthatsz. A sátorban csapolt oxigéndús tájvízet találsz! Dehidratáltság helyett nézz be hozzánk! Az első ingyenes, a második is! Hozz kulacsot vagy saját poharat.